oslike.se - Allt om OS

En blogg om olika operativsystem

Vilket operativsystem är bäst?

Det operativsystem som idag dominerar på marknaden är Windows som alla vet, det är ofta det OS som är förinstallerat när du köper en dator och det gör att de allra flesta av oss använder just det. Det finns dock ett par riktigt bra alternativ och vi tittar lite närmare på några av dem.

Mac OS

Apple, med Steve Jobs i täten, skapade en persondator som de kallade för Macintosh, sedan dess har deras operativsystem alltid varit lite annorlunda jämfört med just Windows. En av fördelarna med Mac OS är den höga säkerheten, det är bara en bråkdel så många försök till intrång på Mac som det är på Windows. I och med att de smarta telefonerna kom till så fick Apple en helt ny marknad där de idag är världsledande, tack vare bra organisation i företaget med nyckelpersoner som med hjälp av en bra projektledarutbildning har de kommit att bli de som leder resten av marknaden framåt.

Linux

Linux, och då programmet Ubuntu, är för många det självklara valet om man ska installera ett nytt operativsystem. Skaparen Linus Torvalds byggde ett operativsystem med grundtanken att allt ska vara gratis för användaren och det är också det som är dess största fördel, det kostar ingenting alls och det gör inte heller den övriga mjukvaran du behöver. Nackdelen är att det inte finns ett företag som ligger bakom, får du problem så får du söka på olika forum för att få hjälp. 

4 Mar 2017