oslike.se - Allt om OS

En blogg om olika operativsystem

Att använda en vinsch

Att ha en vinsch är inte fel. Du kan välja mellan olika elektriska vinschar om du vill. 

Det finns två generella typer av vinschning kan man säga. Det är det som kan kallas för självåterhämtning: fordonet med vinschen drar sig själv. Sedan finns det som kan kallas för återställning av ett annat fordon: vinschen används för att flytta ett andra fordon.


Självåterställning förlitar sig på en extern förankringspunkt för vinschens krok. Vinschens motor tillför spänning till kabeln och drar det fastnade fordonet till säkerhet. Att bärga en annan bil eller lastbil innebär att det vinschutrustade fordonet i sig är ankarpunkten. Den förlitar sig på sin egen dragkraft när spänningen införs i kabeln för att rulla in det andra fordonet.

Det är viktigt att fästa vinschen på en strukturell punkt på den fastnade bilen – inte en stötfångare – för att säkerställa en säker anslutning. Andra viktiga säkerhetstips inkluderar att inte stå mellan vinschen och dess fästpunkt när den är i drift (ifall vajern snäpper eller fordonet rör sig oväntat), och se till att aldrig ta tag i vajern med bara händer, eftersom den kan bli sliten eller hetta upp , potentiellt orsaka skada.

Vad ska man kolla på när man köper en vinsch?

Ju större en vinschs kapacitet är desto mindre är chansen att den blir överansträngd eller skadad när den används. Att köpa den mest kraftfulla vinschen du har råd med är ett bra sätt att undvika att överbelasta din enhet, särskilt om du behöver bärga en tung lastbil eller SUV i full storlek. Andra problem när du köper en vinsch inkluderar att välja mellan stål och syntetisk kabel (den senare är lättare och mindre benägen att knäppa) och mellan elektriska och hydrauliska motorer. Elektriska vinschar, el vinsch, är enklare att installera men kan dra mycket kraft från ett fordons elsystem. Hydrauliska konstruktioner förlitar sig på servostyrningspumpen men kommer med mer komplexa installations- och utrymmeskrav.

30 Dec 2022