oslike.se - Allt om OS

En blogg om olika operativsystem

Kul fakta om Microsoft Windows

Nyligen så lanserades Windows 11, men hur har det sett ut innan? Här är lite kul fakta om Windows .

  • Windows är lätt det mest populära operativsystemet i PC-världen. Och den har en rik och färgstark historia.
  • Det första Windows, Windows 1.0 (lanserades 1983), tog mindre än 1 MB utrymme och kördes på 256 KB RAM. 

Windows? Nä, Gates ville kalla det  “Interface Manager”(gränssnittshanterare)

Tänk om det mest använda datorgränssnittet i världen kallades något så tråkigt som Interface Manager? Nåväl, det var nästan så det blev så. Microsofts grundare Bill Gates ville faktiskt att det skulle heta Interface Manager. Lyckligtvis använder Microsoft vanligtvis ettordsnamn för sina produkter och eftersom användargränssnittet hade flera fönster som gjorde det möjligt för användarna att köra olika uppgifter samtidigt kom namnet "Windows" upp. Rowland Hanson, marknadschefen på Microsoft övertygade sedan teamet om att namnet Windows skulle passa bättre för användare och räddade oss från vad som kunde ha varit ett väldigt tråkigt namn på vårt datorgränssnitt.

Windows One och (mindre än) One MB

Att namnge Windows har inte riktigt varit en linjär process för Microsoft. Den senaste versionen av operativsystemet kan få dig att tro att gränssnittet helt enkelt har klättrat uppför sifferstegen genom åren, men Microsoft har mycket bekvämt gått åt sidan, i cirklar och i alla möjliga former och axlar samtidigt som de har kommit på ett namn för de olika versioner av operativsystemet (vi vet inte vad som hände med Windows 4,5,9 och några andra).

Men det första Windows gick hand i handske med sitt numeriska suffix och hette Windows 1.0. Och tja, den var speciell när det gällde förbrukade resurser – den var mindre än 1 MB i storlek, vilket många säger är en annan anledning till att den kallas "1"! För övrigt krävdes det enorma 256 KB (ja, KB) RAM för att köras.

Seriös PC-användare?" Öppna Windows, klicka på en mus och...så vidare

Bill Gates introducerade den allra första Windows-versionen i november 1983 och nämnde att det var en "unik programvara designad för den seriösa PC-användaren". Projektet leddes av Bill Gates själv och det kördes ovanpå MS-DOS. Den förlitade sig mycket på användningen av en mus för att arbeta med sina peka-och-klicka-program, något som var extremt sällsynt på den tiden. För att göra användarna mer bekanta och bekväma med programvaran inkluderade Microsoft ett spel som heter Reversi som var musstyrt. OS kom också med applikationer som Paint, Notepad, Write (en ordbehandlare) och Kalkylator.

Första mediapaketet inkluderade fönsterputs och trasa

Microsoft kan ses som ett seriöst varumärke men företaget har också haft en förmåga att ha en fräck humor. Under lanseringen av Windows 1.0 skickade Microsoft enligt uppgift ut ett presskit med en squeegee (ett fönsterputsverktyg) och en tvättlapp till journalister, i en låda med en lapp där det stod "För en tydlig bild av vad som är nytt i mikrodatorprogramvara."

Startar Windows...på en Mac!

Windows 95 hade en ganska stor marknadsföringsbudget. Det var trots allt det första Windows som kom med ett helt grafiskt användargränssnitt (du behöver inte bråka med DOS-uppmaningar). För att komponera sitt startljud vände sig Microsoft till en av de mest inflytelserika figurerna i musikvärlden, Brian Eno. Eno, som har arbetat med sådana som U2 och David Bowie, fick uppenbarligen en lista med adjektiv och fick höra att startljudet måste representera och återspegla dem alla. Åh, och den skulle vara cirka 3,25 sekunder lång. Ingen press!

Eno var fascinerad av utmaningen (han jämförde det med att göra en liten juvel i en intervju) – och säger sig ha producerat 84 musikstycken, varav ett accepterades.

Resultatet blev ett ganska distinkt ljud, även om det aldrig blev riktigt så ikoniskt som det mest populära startljudet av alla. Men det är en annan historia och en annan poäng i den här historien. Det ironiska är att han komponerade startljudet från ett PC OS på en enhet som av många ses som dess största rival – en Mac. Eno hade aldrig använt en PC!

När Windows kraschade på Gates!

Alla minns tiden när en iPhone-presentation kraschade på scenen, men visste du att samma sak hände med dess ärkerival? Nåväl, det var lanseringen av Windows 98 och mjukvaran misslyckades mitt i Bill Gates presentation på Comdex den 20 april 1998.

Chris Capossela, som nu är Chief Marketing Officer och Executive Vice President för Consumer Business i företaget, var tänkt att koppla in en skanner till en Windows 98-dator. Detta var för att visa plug-and-play-funktionen hos operativsystemet. Men så hände något som alla programledare fruktar när den berömda Blue Screen of Death täckte skärmen. En mycket förvånad Capossela mumlade "Woah".

Gates gav detta katastrofala ögonblick en lätt kant genom att säga: "Detta måste vara anledningen till att vi inte levererar Windows 98 ännu." Nästa gång din presentation kraschar, kom ihåg att det kan hända vem som helst.

Den mest visade bilden i världen ... är en Windows-bakgrund!

Alla Windows-enheter har haft sina egna distinkta bakgrundsbilder och gränssnitt, men det har kanske inte funnits något Windows-utseende som har varit lika känt som standardbakgrunden på Windows XP. Windows XP kom med en standardbakgrund som heter "Bliss" som bestod av en klarblå himmel och en liten grön kulle. I flera år antog många att det var en målning för att senare få reda på att det var ett verkligt fotografi taget av Charles O'Rear i Kalifornien. Bilden tros vara den mest sedda bilden i världens historia.

12 May 2023