oslike.se - Allt om OS

En blogg om olika operativsystem

Vår kropp behöver bra mat för att må bra

Våra kroppar är som operativsystem, de behöver underhåll på flera sätt för att må bra. En del av det är träning och att äta kosttillskott. Mer om kosttillskott hittar du på https://fitline-pminternational.se. Sedan är det viktigt även med det vi äter i matväg. Dels för att inte gå upp en massa i vikt vilket inte är hälsosamt, samt att det även är viktigt med bra mat för att undvika att bli sjuk. Hälsosamma matvanor kan bidra till att minska risken för att du ska få hjärtsjukdomar, övervikt, typ 2-diabetes och cancer. Det är inte ett måste att göra allt på en gång, att byta ut all mat, utan ett steg i taget är bra.

Vad ska man äta?

Hur ska man då äta, för att äta bra? Jo, bland annat är det bra att äta mycket grönsaker, frukt och bär. Det är bra att välja rotfrukter, vitkål, blomkål, broccoli, bönor och lök. Sedan är det nyttigt med fisk och skaldjur, så ät gärna det två till tre gånger per vecka. Andra saker du kan satsa på är fullkornsprodukter, nyttiga oljor som är nyckelhålsmärkta och magra mejeriprodukter. 

Det är även bra att dra ner på rött kött och charkprodukter. Helst inte äta mer än 500 gram av det per vecka. Välj även mat med mindre salt. 

Här är tio råd om hur du kan göra för att äta hälsosamt och näringsriktigt. Minska mängden godis, kakor, glass och annat med mycket socker. Minska särskilt på söta drycker.


Ät lagom mycket. Det vill säga, ät så många kalorier som du gör av med. Både för lite och för mycket kan leda till allvarliga hälsoproblem.

11 Sep 2019