oslike.se - Allt om OS

En blogg om olika operativsystem

Klädkoder i arbetslivet

Kläderna vi har på oss på jobbet kan sända ut olika signaler. Frågan är om man kan klä sig hur man vill på jobbet? Svaret på den frågan beror helt på vart du jobbar. Arbetskläder varierar ju om du jobbar på kontor eller som kabinpersonal på flyget eller om du behöver skyddskläder. 

Lagstiftning om vilken klädkod som gäller på "vanliga" jobb saknas och det är upp till arbetsgivaren att bestämma om det ska finnas en sådan. Skyddskläder är däremot en helt annan fråga och regleras i 2 kap 7 § arbetsmiljölagen.

Vilka krav är rimliga?

Arbetsgivaren har faktiskt rätt stora möjligheter att reglera hur de anställda ska klä sig på arbetsplatsen så länge hänsyn tas till religionsfriheten.  Dock brukar det vara rätt så valfritt vad man har på sig på kontoret med mera, så länge man är hel,ren och proper så att säga. Många gånger följer man helt enkelt varandra i vad som man har på sig. Dock är det bra att vara representativ för arbetsplatsen, utgöra ett varumärke, kunna inge förtroende, visa att man hör till samma arbetslag eller för att öka den affärsmässiga framtoningen. Men för det så ska inte en arbetsgivare kanske uppmana till att du inte får bära shorts extremt varma dagar.

Krav på skyddskläder däremot är det lag på eftersom att dessa kläder ska skydda dig i ditt arbete så då är det viktigt att följa de kraven, mycket för din egen skull med.

30 Apr 2020