oslike.se - Allt om OS

En blogg om olika operativsystem

Hur fungerar VPN tjänster?

Vpn är en förkortning och står för virtuellt privat nätverk och det kan vara bra att ha vid vissa tillfällen. Det kan vara en bra idé att jämföra olika VPN tjänster. Det kan du göra på https://vpnadvice.se/. Det finns två goda skäl att använda sig av VPN. Ett skäl är att du kan surfa anonymt på nätet, särskilt om du är ansluten till ett öppet nätverk. Ingen kan så att säga avlyssna dig eller se vad du gör. Det andra goda skälet är att du kan se svensk tv om du är på semester utomlands, eftersom att du får internet att tro att du är i Sverige. En del play-tjänster fungerar ju bara i Sverige. Men tror nätet att du är där, så får du tillgång till det. 

Hur funkar det då?

VPN gör att du kan få tillgång till en massa saker oavsett var du är. Tanken med vpn från början var dock att det skulle göra att anställda på företag kunde använda detta för att på ett säkert sätt koppla upp sig på sitt företags nätverk var de än befann sig. För att VPN ska funka så måste det finnas något som kallas för tunnel, så att data som skickas mellan datorn och nätverket inte går att fångas upp av obehöriga. En vpn-tunnel funkar som en fast kabel till nätverket. Och trafiken krypteras så att den blir hemlig för alla utanför nätverket.

Om du kopplar upp dig på gratid wifi, utan vpn så kan de se vad du gör, vad du söker på och så vidare. Men går du via ett vpn så surfar du helt anonymt. Det enda de då kan se är att uppkopplad mot ett nät i ett annat land, beroende på vad du angett i vpn-klienten.

30 Nov 2020