oslike.se - Allt om OS

En blogg om olika operativsystem

Hur fungerar factoring?

Factoring är ett övergripande och ett väl använt begrepp för fakturafinansiering. Hos oss innebär det att ett factoringföretag kan köpa fakturor eller ta risken att betala för en faktura och sedan driva in den av kunden tills fakturan är betald. Det kan också innebära andra tjänster, som bokföring, fakturautskick och risktäckning.

Fakturarisktäckning

På så sätt skyddas ett företag mot riskerna att inte få betalt för sina fakturor. Factoring kan innebära att ett företag köper fakturorna och den som sålt dem överlåter hanteringen av fakturorna till det företaget, oavsett om kunderna betalar eller inte.

Fakturaköp

Fakturaköp innebär till exempel att ett företag överlåter sina fakturor till ett bolag och får ett samlat belopp som överförs till företagets konto efter överlåtelse. Företaget ökar sitt rörelsekapital och slipper hantera kundfordringarna. Det är smart att sälja sina fakturor, företag som gör det får direkt betalt oavsett vad som händer efter det.

Fakturabelåning

Fakturabelåning innebär att de intecknar sina fakturor hos ett factoringbolag. Det betyder att de belånar fakturorna till factoringföretaget och på det sättet frigör företagets kapital. Företag som överlåter fakturorna måste meddela sina kunder om att fakturorna är överlåtna till factoringföretaget. Då kunderna betalat fakturorna går betalningen direkt till det factoringbolaget istället och det företaget påminner om betalning, utför kundreskontra och eventuella inkasso.

18 Aug 2017