oslike.se - Allt om OS

En blogg om olika operativsystem

En elektriker krävs vid elinstallationer

El är farligt och det finns regler kring hur och av vem som installation av el får skke. De som är ansvariga för att elinstallationsarbete utförs enligt gällande regler är elinstallationsföretagen, alltså de som jobbar som elektriker. Som exempelvis Eljour Göteborg. Dock behöver du som anlitar elektriker att göra arbeten för dig så klart kontrollera att de elektriker som gör jobbet har rätt att göra det. 

Vem får utföra elinstallationsarbete?

En vanlig missuppfattning är att det finns krav på att alla som arbetar med elinstallationsarbete yrkesmässigt måste ha en auktorisation som elinstallatör, men så är det i inte. Däremot finns det ett krav på att alla som utför elinstallationsarbete yrkesmässigt måste ingå i ett företags egenkontrollprogram.

Detta egenkontrollprogrammet är det som styr vad det är för slags jobb som elektrikern får göra för företaget. 

Som auktoriserad elinstallatör får man utföra elinstallationsarbete privat, så länge auktorisationen omfattar det arbete som utförs.

Som privatperson får man inte göra elinstallationer, men man får göra andra saker som har med el att göra. Som att byta propp, byta skarvsladd och så vidare.

Osäker? Anlita en elektriker

Även om det då finns saker du kan och får göra inom el själv så gäller det att du vet hur. Om det är så att du känner dig det minsta osäker så är det bättre att anlita en elektriker som gör jobbet åt dig. Det är för allas bästa att det görs på rätt sätt. Som sagt, el är farligt och ska respekteras.

 

 

4 Aug 2020