oslike.se - Allt om OS

En blogg om olika operativsystem

Belåna fakturor för att öka likviditeten

Är det så att du har ett företag och känner att det ofta är en ojämn likviditet och att du snabbt behöver ha in pengar för att kunna betala olika saker. Då kan det vara läge med det som kallas fakturabelåning. Att belåna fakturor är ett sätt att snabbt få in pengar men ändå ha kontroll över dina fakturor samt även dina relationer med kunderna. En del väljer att sälja dem helt och hållet och det är ju även det en lösning, men det kan vara smartare att göra just fakturabelåning. Båda delarna går att göra via det som kallas factoring och det hos ett finansbolag eller ett factoringbolag.

Sälja eller belåna faktura?

Du som företagare kan som sagt sälja faktura eller belåna faktura. Båda delarna gör att du får betalt direkt och kan använda dig av de pengarna för att snabbt få bra likviditet. När du säljer fakturor så innebär det allt som oftast att du ger över hela ansvaret för hanteringen av dem till factoringbolaget. Om du väljer att belåna faktura så innebär det att du helt enkelt har dem som säkerhet för ett lån du tar. Du äger fortfarande dessa fakturor samt det är du som sköter hanteringen av dem. 

Oavsett vilket du väljer av alternativen så kan du som sagt få en bätte likviditet. Men upplever du att du har en dålig likviditet över hela året så kan det vara en god idé att även se över andra saker du bör göra. 

12 May 2020